az Eötvös Loránd Tudományegyetem Francia Tanszékének szervezésében

A versenyt Gustave Flaubert (1821-1880) születésének 200. évfordulója alkalmából írták ki. A nyelvtanulók hat különböző Flaubert-műből (többek között: Bovaryné, Érzelmek iskolája, Egy egyszerű szív, Szent Antal megkísértése) kaptak összesen tíz részletet, amelyekből választottak és egy maximum ötperces videóban kellett visszaadniuk a szöveg hangulatát és / vagy mondanivalóját.

À l’occasion du bicentenaire de la naissance de Gustave Flaubert, le Département d’Études Françaises de l’Université Eötvös Loránd (ELTE), avec le soutien du CIEF, de la FFHJ, de l’AHEF et de l’Institut Français de Budapest, a proposé aux enseignants de français et à leurs élèves/étudiants de participer à un concours : Flaubert.mov. Suite à des extraits des textes flaubertiens (La tentation de St-Antoine, Mme Bovary, Éducation sentimentale, Un cœur simple), les élèves devaient imaginer et créer un monde visuel, un court-métrage d’au maximum cinq minutes.

Ezen a versenyen indult iskolánk két tanulója: Fontányi Alexandra (9b) és Hangay Luca (9b). Az Érzelmek iskolája 3. részének 6. fejezetéből választották ki a mellékelt részletet, és erre készítették el Patrick Watson kanadai énekes zenéjének felhasználásával animációjukat.

Deux élèves du Lycée Protestant Benkő István : Fontányi Alexandra (9b) és Hangay Luca (9b) ont fait leur animation d’après la troisième partie de l’Éducation sentimentale, sur un extrait du chapitre 6. Elles ont utilisé la musique de Patrick Watson, musicien québécois.

Á l’occasion de la „Cérémonie des Gustave”, on a remis des prix en deux catégories: apprenants débutants et apprenants avancés. Il y avait trois prix dans chaque catégories:

  • meilleur réalisation
  • meilleur adaptation
  • prix spécial Gustave pour les meilleurs idées artistiques et le plus de créativité.

Az április 9-én tartott díjkiosztón hat „Gustave-szobrocskát” osztottak ki a díjazottaknak: kezdő és haladó kategóriában is volt

  • legjobb rendezés
  • legjobb adaptáció
  • legművészibb és legkreatívabb megoldásért járó különdíj

Iskolánk diákjai a saját kategóriájukban (kezdő nyelvtanuló) a három fődíjból kettőt  is átvehettek: a legjobb adaptációért járót és a különdíjat.

Les élèves de notre lycée avaient l’honneur d’obtenir deux prix de leur catégorie: le prix de l’adaptation et le prix spéciale Gustave.

Gratulálunk Luca és Alexandra!

Megosztjuk a szövegrészletet, illetve a filmetűdöt is. Voici le court-métrage et le texte.

Gustave Flaubert: Éducation sentimentale / Érzelmek iskolája

Partie 3. Chapitre 6. extrait

Il voyagea.

Il connut la mélancolie des paquebots, les froids réveils sous la tente, l’étourdissement des paysages et des ruines, l’amertume des sympathies interrompues.

Il revint.

Il fréquenta le monde, et il eut d’autres amours encore. Mais le souvenir continuel du premier les lui rendait insipides ; et puis la véhémence du désir, la fleur même de la sensation était perdue. Ses ambitions d’esprit avaient également diminué. Des années passèrent ; et il supportait le désœuvrement de son intelligence et l’inertie de son cœur.

Vers la fin de mars 1867, à la nuit tombante, comme il était seul dans son cabinet, une femme entra.

— « Madame Arnoux ! »

— « Frédéric ! »

3. rész 6. fejezet részlet

Utazgatott.

Ráérzett a tengerjárók melankóliájára, a sátrak jeges hajnalaira, a tájak és romok szépségének gyönyörére, megismerte a megtört vonzódások keserűségét.

Majd visszatért.

Társaságba járt és más szerelmei is lettek. Ám annak a legelsőnek a szüntelen emlékezete mintha egyhangú szürkeséggel vonta volna be valamennyit; s végül elveszett az érzékek virága, a vágy elsöprő ereje is. Törpültek szellemi ambíciói. Teltek az évek ; s csak tűrte, hogy értelme tespedt, szíve mozdulatlan.

1867 márciusának vége felé, alkonyattájt, amikor egyedül volt dolgozószobájában, belépett egy nő.

„Mme Arnoux!”

„Frédéric!”

(Ford. Lombár Izabella)